Lopar Vrutak d.o.o logo divider
icon

DJELATNOSTI > Proizvodnja povrća

djelatnost-pumidor

Velike plantaže rajčica nalaze se u Loparu po kojima je ovaj dio otoka otprije nadaleko poznat. Od 2013. godine “loparski pumidor” nudi se u gotovo svim restoranima i hotelima na otoku. U ovome plodnom polju ljudi su oduvijek sadili rajčicu i krumpir, ali “loparski pumidori” postali su turistički brend kojim se ponose Loparani. Na inicijativu općine zasađeno je 12 tisuća sadnica rajčice posebnog okusa.

 

Ministarstvo poljoprivrede raznim mjerama potiče uzgoj hrvatskih autohtonih proizvoda, koji su uvijek vrlo traženi i lako se prodaju. Ekološki uzgojeno povrće i atraktivne loparske plaže glavni su aduti u turističkoj ponudi Lopara.

 

U veljači 2013. godine donesena je odluka o početku proizvodnje „loparskog pumidora“, s tim da je Općina Lopar od fizičkih osoba unajmila zemljište (3500m2 s putevima i manipulativnim prostorom) na sedam godina i dala ih na korištenje komunalnom trgovačkom društvu Lopar Vrutak d.o.o. Unatoč početničkim poteškoćama vezanim uglavnom za loše metereološke prilike i neprilike prinos je premašio hrvatski prosjek za proizvodnju rajčica na otvorenom.